Απεντομώσεις
ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ, ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Τελευταία έχει εμπλουτιστεί το λεξιλόγιο μας με όρους όπως «απεντόμωση», «απολύμανση», «μυοκτονία», ενώ ακούμε καθημερινά όλο και περισσότεροι να συζητούν για ποντίκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα που εμφανίστηκαν ξαφνικά στο σπίτι τους. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μονοκατοικία ή πολυκατοικία που να μην εμφανισθούν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάποια ενοχλητικά έντομα. Οι ανεπιθύμητοι αυτοί επισκέπτες είναι τόσο αθώοι όσο ισχυρίζονται μερικοί;; Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προφυλαχτούμε και πως πρέπει να αντιδράσουμε στην παρουσία ενός «απρόσκλητου επισκέπτη»; Από τι κινδυνεύουμμε πραγματικά; Ποια είναι τα έντομμα αυτά που έχουν υγειονομική σημασία; Τι πρέπει να προσέχουμε πριν και μετά την απεντόμωση; Υπάρχει η δυνατότητα να εξολοθρεύσουμε όλα τα έντομα στο οικοσύστημα μας;
Η παρουσία των εντόμων συνήθως προκαλεί ενόχληση σε ανθρώπους και ζώα ενώ πολλές φορές είναι φορείς μολυσμματικών ασθενειών. Δεν είναι όμως όλα τα έντομα που συναντάμε στο χώρο μας επιβλαβή. Υπάρχουν και τα «αθώα έντομμα», που δεν έχουν καμία υγειονομική σημασία, και δυστυχώς είναι τα θύμματα της μαζικής εξόντωσης από τον απεντομωτή.
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ: Αποτελούν ένα από τα πλέον επικίνδυνα για τη δημμόσια υγεία έντομα. Συμμβάλλουν στην εξάπλωση ασθενειών όπως γαστρεντερίτιδα, διάρροια και σαλμμονέλα.
ΜΥΓΕΣ: Ο αριθμμός των βλαβερών οργανισμμών που έχουν στο σώμα τους ξεπερνά το 1.000.000. Είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση διάφορων ασθενειών όπως σαλμονέλωση, δυσεντερία , τέτανο, τύφο, χολέρα κ. ά.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: Τα σπουδαιότερα από τα νοσήμματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια είναι οι αρμποϊώσεις (κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός και δάγκειος αιμμορραγικός πυρετός, ιός του Δυτικού Νείλου), η διροφιλαρίαση και η ελονοσία, η οποία σκοτώνει 1-2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
ΨΥΛΛΟΙ: Οι ψύλλοι μπορούν να μμεταδώσουν τύφο, βουβωνική πανώλη.
ΚΟΡΙΟΙ: Είναι παρασιτικά έντομα που έχουν μολύνει τους ανθρώπους για πάνω από 3500 έτη.
ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ: Είναι ένα έντομο υψηλής ενόχλησης διότι εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμμούς. Μικρές ή μεγάλες ζημιές ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής παρουσιάζουν και έντομα όπως η μύγα των φρούτων, σφήκες, μαύρα σκουλήκια, οι γεωσκόλυκες, ξυλοφάγα έντομα κ.α. Εκτός όμως από τα έντομα πρόβλημα μπορεί να μας δημιουργήσουν τα ποντίκια, τα περιστέρια και τα φίδια.
ΠΟΝΤΙΚΙΑ: Τα ποντίκια είναι κινούμενες εστίες μόλυνσης και αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η αντιμετώπιση τόσο των εντόμων, όσο και των τρωκτικών περιλαμβάνει τρία στάδια: ΠΡΟΛΗΨΗ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ.
Υπάρχουν μια σειρά από απλά μέτρα που μπορείτε να πάρετε, ώστε να αποφύγετε τους ενοχλητικούς εισβολείς, πριν καλέσετε κάποιον ειδικό.
• Κλείστε καλά κάθε ρωγμή ή τρύπα στους τοίχους σας. Δώστε έμφαση στα σημμεία εισόδου ηλεκτρικών καλωδίων αλλά και σωληνώσεων στο σπίτι όπου συνήθως υπάρχουν κακοτεχνίες. Να θυμμάστε ότι ένα μικρό ποντίκι μμπορεί να περάσει από μμια ρωγμμή 0,5 – 0,6 cm. Μην ξεχάσετε τα κενά κάτω από πόρτες και παράθυρα καθώς και τυχόν κακοτεχνίες κουφωμμάτων.
• Διατηρείτε τα υπόγεια και τις σοφίτες σφραγισμμένα μμε επαρκή φωτισμμό και αερισμό και χαμηλή υγρασία.
• Διατηρείτε τα απορρίμματα σε κάδους που κλείνουν καλά και φροντίστε για την τακτική αποκομιδή τους.
• Αν έχετε τζάκι, αποθηκεύστε τα ξύλα 5 μμέτρα τουλάχιστον μμακριά από το σπίτι και σε απόσταση 15 εκατοστών από το έδαφος.
• Μην αφήνετε νερά να λιμνάζουν σε κανένα σημμείο του σπιτιού σας. Αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
• Αν έχετε κατοικίδιο ζώο, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου για την αποπαρασίτωσή του. Διατηρείστε το χώρο που αναπαύεται καθαρό, χωρίς υπολείμματα τροφής που μπορεί να γίνουν εστία έλξης παρασίτων.
• Μην αφήνετε στοίβες από κομμένο γκαζόν στην αυλή σας. Αποτελούν εστίες αναπαραγωγής πολλών ειδών μύγας.
Η καταπολέμηση γίνετε κυρίως με χημικά μέσα, δηλαδή με χρήση εντομοκτόνων. Τα εντομοκτόνα είναι εξειδικευμένα φάρμακα για έντομα υγειονομικής σημασίας, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Καταπολεμούν άμεσα όλα τα είδη εντόμων, είναι εύχρηστα, άοσμα, ασφαλή για ανθρώπους και ζώα. Δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον, ούτε το επιβαρύνουν. Δεν είναι τοξικά για τον άνθρωπο και επομένως η χρήση του χώρου μετά την εφαρμογή είναι σχεδόν άμεση. Τα εντομοκτόνα εφαρμόζονται στον χώρο με ειδικούς ψεκαστήρες προπιέσεως ή με ηλεκτρικούς νεφελοψεκαστήρες “FOGGER”. Εκτός όμως από τους ψεκασμούς ευρεία χρήση έχει και η εφαρμογή “GEL” που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ελκυστικό δόλωμα για τα έντομα.
Προϋποθέτει όλες τις παραπάνω ενέργειες - χωρίς καμία να αναιρεί την άλλη - για την απομάκρυνση των εντόμων. Συνεχής έλεγχος και πιθανόν επαναληπτικοί ψεκασμοί, έτσι ώστε να διατηρούμε τους πληθυσμούς των εντόμων και των τρωκτικών σε χαμηλά επίπεδα.
Πρόληψη…
Όχι
πανικός…
γιατί
για
όλα
τα
προβλήματα
υπάρχει
λύση.
Καλέστε
κάποιον
ειδικό.
Απεντόμωση -
μυοκτονία
τουλάχιστον
δύο
φορές
το
χρόνο.
Απεντόμωση
-
μυοκτονία
πριν
εμφανισθούν
έντομα
ή
τρωκτικά
γιατί
πιθανά
τότε
να είναι
αργά.
Ακολουθήστε
πιστά
τις
οδηγίες
του
ειδικού
μετά
την
απεντόμωση.
Η καταπολέμηση κάθε οικόσιτου παράσιτου εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
Α. Την Εταιρεία που κάνει την εργασία. Β. Τα φάρμακα που χρησιμοποιεί η Εταιρεία Γ. και τον Πελάτη… Τους δύο πρώτους παράγοντες τους ελέγχουμε άμεσα, ο τρίτος παράγοντας δηλ. ο πελάτης είναι και ο πιο σπουδαίος, διότι από την συνεργασία του θα εξαρτηθεί άμεσα και το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Εάν αυτοί οι τρεις παράγοντες συνεργασθούν τα αποτελέσματα θα είναι άριστα.